کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

 

کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان در دی سال ۱۳۴۴ تاسیس و پس از پیروزی انقلاب اسلامی نظارت آن به وزارت آموزش و پرورش سپرده شد.

ایجاد امکانات لازم برای رشد و پرورش فکری و ذوقی کودکان و نوجوانان و کمک به شکوفایی استعدادهای آنان در اوقات فراغت، هدف اصلی کانون برشمرده شده است.

ماموریت‌های کانون

  • تاسیس مراکز عرضه کتاب و آموزش‌های فرهنگی، هنری و ادبی مخصوص کودکان و نوجوانان در کشور
  • تهیه و استفاده از وسایل سمعی و بصری، تدارک وسایل آموزشی، تولید، توزیع، نمایش و فروش فیلم‌های سینمایی و تولید تئاتر مخصوص کودکان و نوجوانان
  • کمک به توسعه و ترویج ادبیات کودکان و نوجوانان از طریق تشویق نویسندگان، طراحان، هنرمندان و ناشران و همکاری با آنان
  • برگزاری جشنواره‌ها و نمایشگاه‌های ادبی، هنری و فرهنگی مخصوص کودکان و نوجوانان
  • تولید سرگرمی، اسباب‌بازی، بازی‌های رایانه‌ای، عروسک و ...
  • ایجاد واحدهای کتاب‌رسانی سیار برای عرضه کتاب به بچه‌ها در روستاها
  • همکاری با موسسه‌های ایرانی و غیرایرانی که با کانون هدف‌های مشترک دارند.

 

فعالیت‌های فرهنگی و ‌هنری کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان

  •  مراکز فرهنگی‌هنری (کتاب‌خانه‌ها)

نخستین کتابخانه کانون در سال ۱۳۴۴ در پارک لاله تهران ایجاد شد. مربيان كانون در اين مراكز با ایجاد دسترس آسان به منابع برای مخاطبین علاوه بر امانت دادن كتاب به ارايه بیش از40 فعالیت در سه دسته فعالیت‌های فرهنگی، هنری، ادبی می‌پردازند.

كتابخوانی، شعر‌خوانی، قصه‌گويی، نمايش‌عروسكی،سرود،پخش فيلم، تهيه روزنامه‌ديواری، نقاشی، سفالگري، تكه چسبانی، گفتگو‌های آزاد ومعرفی‌ها(شخصیت، سرزمین، مشاغل) ... از آن جمله است..

مراکز فرهنگی‌ به اجرای فعالیت‌های مناسب برای گروه سنی 6-18 سال تحت عنوان مخاطبان کودک و نوجوان می‌پردازند.

  •  مراکز ‌ثابت ‌فرهنگی‌هنری: در این مراکز علاوه بر ارائه خدمات كتابداری مانند فراهم سازی امكان مطالعه و امانت كتاب، فعاليت‌های جانبی فرهنگی، هنری و ادبی نيز به كودكان و نوجوانان 6-18 ساله ارائه می‌شود.
  •  کتابخانه‌های فراگیر: با تغییر کاربری برخی مراکز کانون، امکان حضور بچه‌های نابینا، کم‌بینا، ناشنوا، کم‌شنوا و دارای نیازهای ویژه در کنار دیگر اعضا کانون فراهم شده است این مراکز با عنوان مرکز «فراگیر» فعالیت می‌کنند
  • مراکز فرهنگی سیار روستایی و شهری: مراكزی هستند كه در آن مربی با يک دستگاه خودرو و كتاب و امكانات فرهنگي مربوط، به مناطق روستايی و در شهرها به مناطق كم برخوردار مراجعه می‌كند.
  •  مراکز فرهنگی پستی: یکی دیگر از خدمات این سازمان است که در آن طرح امانت کتاب از طریق پست توسط مربیان کتابخانه پستی در کشور انجام می‌شود. این مربیان علاوه بر ارسال کتاب پاسخگوی پرسش‌های فرهنگی، علمی، ادبی و... بچه‌ها نیز هستند.

 

  • مجتمع‌ها و مرکز آفرینش‌های فرهنگی

با گسترش فعالیت‌های کانون «مجتمع‌های بزرگ فرهنگی و هنری» در بیشتر شهرها راه‌اندازی شد

معمولاً مجتمع‌ها محل استقرار ستاد اجرایی استان نیز هستند با توجه به امکاناتی مثل سالن‌های آمفی‌تئاتر و کنفرانس، سالن نمایشگاهی برای برگزاری جشنواره‌ها، همایش‌ها، بازارچه کودک، کارگاه‌های هنر خلاق و... این مراکز خدمات متنوعی را در اختیار اعضا، مربیان و کارکنان کانون هر استان قرار می‌دهند.

  • موزه موزه ملی هنر و ادبیات کودک
  • مرکزتجربیات هنری و ایده‌های نو :دستیابی به شیوه‌های تازه هنری در فعالیت‌ها و نمونه‌سازی از تولیدات در چهارچوب اهداف و برنامه‌های کانون نیز توسط این مرکز انجام می‌شود.
  • کتابخانه مرجع
  • کتابخانه مرجع کانون مهم‌‌ترین کتاب‌خانه‌ تخصصی در حوزه «تعلیم و تربیت»، «هنر»، «ادبیات کودک» کشور است که دارای برگزیده ارزشمندی از «کتاب‌ها» و «نشریه‌های ویژه کودک و نوجوان» به ۲۵ زبان زنده دنیا است.
  • کانون زبان ایران

مهمترین و گسترده‌ترین فعالیت آموزشی کانون برای مخاطبان، در کانون زبان صورت می‌گیرد. کانون زبان ایران (انجمن فرهنگی ایران و آمریکای سابق) از سال ۱۳۰۴ در تهران آغاز به کار کرده است و پس از انقلاب اسلامی و از سال ۱۳۵۸ این نهاد آموزشی زیر نظر کانون پرورش فکری کودکان و نوجوانان به فعالیت خود با هدف آموزش زبانهای خارجی ادامه داد.

حدود یک میلیون نفر کودک، نوجوان و بزرگسال در سراسر کشور مشغول فراگیری زبانهای انگلیسی، عربی، فرانسه، آلمانی، روسی و اسپانیایی هستند.

اين در حالي است كه تمامي فعاليت‌هاي عنوان شده از پشتوانه پژوهشي گسترده‌اي برخوردار است كه اين مهم در بخش پژوهش كانون صورت مي‌پذيرد. تحقیقات و پژوهش در حوزه تولیدات و فعالیت‌های کانون و آموزش و تربیت کادر متخصص و به روز نگه‌داشتن مربیان، کارشناسان و مدیران برای عرضه خدمات بهتر، بخشی از وظایف واحد پژوهش است.

فعالیت‌های تولیدی 

کانون در عرصه تولید محتوای مناسب برای کودک ونوجوان در عرصه‌های مختلف فعالیت می‌کند:

انتشار كتاب ، توليد هزاران دقيقه فيلم‌هاي كوتاه، بلند، زنده، مستند و پويانمايی، توليد ده‌ها عنوان نوار‌موسيقی، نمايش‌عروسكی، سرگرمی‌های‌سازنده و اسباب‌بازی و نرم‌افزار‌های آموزشی رايانه‌ای از آن جمله به شمار می‌روند

  • انتشارات:

انتشارات کانون در بیش از ٥٠ سال فعالیت خود، 2701عنوان كتاب تا سال1398 به زبان‌های مختلف، کتاب فیلم،‌ گویا، الکترونیک، به خط بریل، مجموعه‌های متعدد مذهبی، تاریخی، ادبی و... و نشریه منتشر کرده است.

تولید سه مجموعه از دفاتر ایرانی‌اسلامی از دیگر فعالیت‌هایی است که در چند سال اخیر انجام شده و تاکنون بیش از ۱۵۰ عنوان نوشت‌افزار وارد بازار نشر شده است.

انتشارات کانون طی سال‌ها فعالیت خود در جشنواره‌های ملی و بین‌المللی موفق به کسب جایزه‌های فراوان در نمایشگاه‌های کتاب در یونسکو، بولونیا، براتیسلاوا و جایزه دوسالانه تصویرگری کتاب ژاپن (نوما)، درج نام کتاب‌های کانون در فهرست کتاب‌های منتخب دفتر بین‌المللی کتاب برای کودکان (IBBY) و کتاب‌خانه مونیخ، و رتبه‌هایی مانند معرفی دوازده دوره به عنوان ناشر برتر سال در نمایشگاه‌بین‌المللی کتاب تهران، کتاب سال جمهوری‌ اسلامی و... شده است.

  • سینمایی:

امور سینمایی کانون در سال ۱۳۴۸ بنیان نهاده شد و تاکنون بیش از 440 فیلم در کانون ساخته شده است. این مرکز علاوه بر تولید فیلم‌های کوتاه، نیمه‌بلند، بلند و پویانمایی(انیمیشن)، بررسی فیلم‌نامه‌های ارایه شده و گزینش آثار برتر را برای ساخت برعهده دارد.

شمار زیادی از جوایز و بخش قابل توجهی از موفقیت‌های کانون در عرصه‌های ملی و بین‌المللی نیز مدیون فعالیت‌های امور سینمایی است، نامزدی اسکار بهترین فیلم خارجی برای فیلم «بچه‌های آسمان»، دریافت جایزه کن کودکان برای فیلم پویانمایی «بهادر» و دریافت ۱۶ جایزه بین‌المللی برای فیلم پویانمایی «شنگول و منگول» از آن جمله است.

تولید موسیقی برای کودکان، نوجوانان و بزرگسالان از دیگر فعالیت های تولیدی در طول سال‌ها فعالیت کانون است.

  • مرکز تولید تئاتر و تئاتر عروسکی

مرکز تئاتر و تئاتر عروسکی کانون از سال ۱۳۵۰ آغاز به کار کرد و با استفاده از شیوه‌های عروسکی، صحنه و ترکیبی به تولید آثار نمایشی برای کودکان و نوجوانان می‌پردازد.اجرای تئاتر در مناطق روستایی و محروم بر روی  از فعالیت‌های قابل توجه و شاخص این مرکز از بدو تاسیس است تا امکان تماشای تئاتر برای کودکان و نوجوانان در مناطق مختلف کشور فراهم شود. تاکنون نزدیک به 281 عنوان تئاتر برای آنان تولید شده است.

تریلی تئاتر سیار کانون، یک سالن نمایش سیار است که روستا به روستا به مناطق محروم سراسر کشور می‌رود و با هنرمندان و گروه‌های تئاتری مختلف در روستاهای مختلف نمایش اجرا می‌کند.

  • سرگرمی‌های سازنده

مرکز سرگرمی‌های سازنده در سال ۱۳۶۱ برای طراحی و تولید‌ سرگرمی‌های فکری، هنری و فرهنگی در کانون تاسیس شد. طراحی، ساخت و تولید انواع اسباب‌بازی، سرگرمی، نرم‌افزارهای آموزشی و بازی‌های رایانه‌ای، سه نسل از عروسک‌های دارا و سارا و عروسک های آیینی در فعالیت‌های این مرکز دیده می‌شود. برخی از بازی‌های رایانه ای کانون در جشنواره های مختلف موفق به کسب جایزه شده‌اند.

 

     فعالیت‌های بازرگانی 

کانون با راه اندازی فروشگاها و نمایندگی‌های فروش محصولات در شهرهای مختلف، تولیدات خود را شامل کتاب، اسباب‌بازی، بازی‌های رایانه‌ای، آثارسینمایی، لوازم‌التحریر و... به مخاطبان عرضه می‌کند.

اعطای نمایندگی به صاحبان مراکز عرضه محصولات فرهنگی مرتبط با کودکان و نوجوانان، همکاری با ناشران و تولیدکنندگان غیرکانونی برای فروش تولیدات آنان در فروشگاه‌های کانون و شرکت در نمایشگاه‌های ملی و بین المللی بخشی دیگر از فعالیت‌های کانون است.

کودکان و نوجوانان، سازمان‌ها و مراکز مختلف از طریق ساز و کار اشتراک و بدون مراجعه حضوری به فروشگاه‌ها، از کتاب‌های کانون براساس گروه‌های سنی مورد نیاز استفاده می‌کنند.

    جشنواره‌ها، نمایشگاه‌ها و برنامه‌های کانون:

برپایی جشنواره‌ها، نمایشگاه‌ها و برنامه‌های کانونی، ملی و بین‌المللی از مهم‌‌ترین فعالیت‌های کانون است که همه ساله پذیرای میلیون‌ها کودک و نوجوان، فعالان عرصه‌های فرهنگ، هنر و ادب و عموم مردم در سراسر کشور است.

برگزاری جشنواره‌های بین‌المللی پویانمایی تهران، قصه‌گویی و همچنین برگزاری مهرواره‌های1 مختلف فرهنگی ادبی هنری مثل؛ مهرواره شعر، داستان، سرود، بازی و... از ديگر فعاليت‌های كانون در طول سال است. نمایشگاه و مسابقه بین المللی نقاشی کودکان تهران، جشنواره‌ها و برنامه‌های ملی دهه فجر، روز جهانی و هفته ملی کودک، مطبوعات، کتاب، عکس، جشنواره و نمایشگاه اسباب‌بازی، و جشنواره های کانونی همانند نمایش عروسکی، پژوهش و... از جمله این برنامه‌ها است .

 1«مهرواره واژه‌ای است که کانون پرورش فکری برای عنوان برخی از رویدادهای غیررقابتی ویژه کودکان و نوجوانان انتخاب کرده است.»

فعالیت‌های بین‌المللی کانون:

    • مجامع بین‌المللی که تحت نظارت کانون است؛ «استیژ» و«سیفژ» 2
    • ارسال تولیدات کانون برای شرکت در مسابقه‌ها و فستیوال‌های خارجی

2کانون نماینده سازمان بین‌المللی فیلم برای کودکان و نوجوانان (cifej) سازمان بین المللی اسیتژ ( (ASSITEJ در ایران است.


شخصی سازی

انتخاب حالت کور رنگی

انتخاب رنگ

اندازه فونت